Artykuły z kategorii: Nauka i szkolnictwo
Ziarnista czy mielona?
Doskonale wiemy, że kawa to ziarna. Zbierane w odpowiednim momencie na plantacji w Ameryce Południowej trafiają następnie do palarni, w której zamieniają się w finalny produkt. Do Europy sprowadza się kawę w ziarnach, które nie zostały jeszcze poddane procesowi palenia. Dopiero tutaj są one przygot
Szkolenia dla kadry zarządzającej czy się opłacają?
To jak działa nasza firma, w znacznej mierze będzie zależało od tego, jaką mamy kadrę zarządzającą. Wbrew pozorom naprawdę wiele od niej zależy i jej umiejętności, a to oznacza, że naprawdę musimy mieć pewność, że na tak poważnym stanowisku mamy zatrudnione te najlepsze osoby. Dodatkowo warto też za
Sensoryka w świecie kawy
Być może nie każdy to wie, ale kawa stanowi napój o szalenie bogatej i różnorodnej strukturze w zakresie smaku i aromatu. Gdyby było inaczej, to bariści nie byliby tak cenieni i potrzebni. To właśnie ci fachowcy potrafią wprost doskonale wydobywać z kawy wszystkie akcenty, które czynią ją idealnym t
Zgoda na przetwarzanie danych w CV
Jednym z elementów, którego nie może zabraknąć w naszym Curriculum Vitae jest klauzula prawna, będąca zgodą na przetwarzanie danych osobowych. Jeśli jej nie uwzględnimy w tekście i wyślemy dokument do naszego potencjalnego pracodawcy – z pewnością nie mamy szans na sukces. CV natychmiast trafi do k
Sposób serwowania
Bariści zajmują się wszystkim, co związane z kawą. Nie skupiają się wyłącznie na jej przygotowaniu zgodnie z zasadami sztuki. Mają również wiele do powiedzenia w materii właściwego przechowywania oraz serwowania kawy. Jeśli trzymamy w domu dobrą kawę i zależy nam na tym, by jak najdłużej zachowała
Mrożona kawa na lato
Gdy za oknami świeci słońce, a temperatury osiągają niebezpiecznie wysoki poziom, trzeba czymś chłodzić organizm. Potrzeba picia dużej ilości wody oraz napojów chłodzących jest w takich sytuacjach czymś naturalnym, ale co mają zrobić wielbiciele kawy? Wszak przywykliśmy do tego, że kawę pija się na
Rzemieślnicze podejście do kawy
Rynek wielu produktów spożywczych ulega w ostatnich latach dynamicznym przemianom. Pojawia się pewna specyficzna tendencja, która zatacza coraz szersze kręgi i dotyczy wielu kategorii towarów przeznaczonych do spożycia. Z roku na rok wzrasta sprzedaż doskonałej jakości rzemieślniczego piwa, co skła
Samoucy też wiele potrafią
Wydawać by się mogło, że aby dobrze przyrządzać kawę i orientować się w tak cenionych przez klientów baristycznych sztuczkach trzeba wiele lat praktyki i uczęszczania na fachowe szkolenia. Rzeczywiście są to bardzo pomocne rzeczy, ale nie one przesądzają o tym, czy ktoś będzie potrafił doskonale pr
Sukces kaw rozpuszczalnych
Zupełnie oddzielną kategorią kawy, która odniosła wielki rynkowy sukces i zdobyła ogromną popularność wśród konsumentów, jest ta zaliczana do kategorii rozpuszczalnych. Wraz z rozwojem technologii pojawiły się bowiem możliwości takiego preparowania ziaren kawy, aby można było nadać jej postać granul
Charakter rekrutera a ocena naszych dokumentów aplikacyjnych
Czy tworząc dokumenty aplikacyjne, zastanawiamy się nad charakterem osoby, która będzie je weryfikować? Psychologowie potwierdzają, że ta zależność, może mieć wpływ na ocenę naszej kandydatury. W jaki sposób osobowość rekrutera wiąże się ze zrozumieniem naszego CV oraz jak forma i treść działają w
Referencje od byłych pracodawców w CV
Zwykle pomijaną kwestią, podczas konstruowania Curriculum Vitae są referencje od byłych pracodawców i przełożonych. Opinie osób, z którymi wcześniej współpracowaliśmy, mają jednak ogromne znaczenie. To dzięki nim, rekruter może dowiedzieć się o nas czegoś więcej, dostać informacje niejako z zewnątr
Dokumenty aplikacyjne a psychologia
Nic nie istnieje w próżni i wszystko ma swój kontekst. Podobnie jest z dokumentami, takimi jak CV oraz list motywacyjny. Na to, czy zostaniemy wybrani, jako najlepsi kandydaci na oferowane stanowisko, składa się wiele czynników. Możemy mieć świetne doświadczenie i wspaniałe kwalifikacje, a i tak i