Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce dla zdrowia

Jeśli zależy Ci na Twoim zdrowiu zwróć uwagę na to co jesz. Czego jest najwięcej na Twoim talerzu, a czego zdecydowanie za mało. Czy każdy posiłek uzupełniasz choć małą porcją owoców? Jeśli nie – czas to zmienić. Owoce pomimo tego, że zawierają dużą ilość cukru, są naturalnym źródłem witamin. Konie

Schab pieczony ze śliwką
Gastronomia, artykuły spożywcze

Schab pieczony ze śliwką

Składniki niezbędne do przygotowania potrawy: kawałek schabu w jednym kawałku bez kości o wadze około 1 kg, 200 dkg suszonych śliwek bez pestek, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz, tymianek, rozmaryn i majeranek, 3 ząbki czosnku, łyżka musztardy. Przygotowanie potrawy

Sposób na zdrowe lody domowe
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sposób na zdrowe lody domowe

Gdy przychodzi lato nie tylko dzieci, ale i dorośli marzymy czasem o pysznej, zimnej i słodkiej przekąsce jaką są właśnie lody. Jeśli jednak nie chcemy sięgać po sklepowe wyroby możemy pokusić się o zaspokojenie zachcianek w sposób dużo bardziej zdrowy i na pewno bardziej świadomy. Typowo letnie me

Zupa porowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupa porowa

Składniki: 4 pory, pół szklanki gęstej śmietany, 15 dkg serka topionego o smaku śmietankowym, 5 szklanek wywaru warzywnego, 2 duże cebule, 5 łyżek masła, szczypta gałki muszkatołowej, 15 dkg szynki pokrojonej w plastry, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki. Sposób przygotowania: Krok 1: Cebulę ob

Owoce morza – porady
Gastronomia, artykuły spożywcze

Owoce morza – porady

Na polskim rynku nie jest już specjalnie trudno o owoce morze. Najczęściej spotykamy krewetki, małże oraz paluszki krabowy w wielu różnych formach. Jak się do nich zabrać? Owoce morza najczęściej znajdziemy w postaci zamrożonej lub konserwowej. W pierwszym przypadku musimy upewnić się czy zamrożon

Czy eko jest eko?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy eko jest eko?

Na dzisiejszym rynku znajdziemy dziesiątki produktów, które reklamowane są jako produkty ekologiczne. Zapewnienia takie widzimy na ulotkach, opakowaniach oraz często w reklamach telewizyjnych i radiowych. Te informacje budują pozytywny wizerunek firmy i mają na celu stworzenie pozytywnych skojarzeń

Tatar z łososia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tatar z łososia

Słysząc tata na myśl przychodzi tylko mięso wołowe dokładnie zmielone i podane z surowym żółtkiem. Wiele osób nie tknie tatara. Są jednak inne jego odmiany. Czy smaczniejsze? Nie wiem, ale z pewnością zdrowsze i wręcz idealne do urozmaicenia diety. Tatar z łososia z pewnością na stałe zagości w wa

Wiśnie dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wiśnie dla zdrowia

Wiśnie: jedne z popularniejszych owoców w Polsce mają nie tylko wspaniały smak, ale również wiele właściwości zdrowotnych. Bardzo często niedoceniane, pomijane i zastępowane czereśniami. A niepotrzebnie! Wiśnie bowiem to prawdziwie naturalny zastrzyk zdrowia i dobrej energii. Wiśnie mają właściwośc

Sałatka z kurczakiem
Gastronomia, artykuły spożywcze

Sałatka z kurczakiem

Sałatki są powszechnie lubiane. Oprócz walorów smakowych, nie można odmówić im tego, że są zdrowe. Jedzone często pozwalają przyswoić wiele witamin. Sałatki, aby były bardziej treściwe, a tym samym sycące warto wzbogacić mięsem, na przykład chudym kurczakiem. SKŁADNIKI: mix sałat (lodowa, roszponka,

Pieczeń rzymska
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska jest idealnym pomysłem zarówno na obiad oraz jako potrawa serwowana w postaci zimnej płyty, gdzie pieczeń zostaje pokrojona na cienkie plastry. Pieczeń rzymska ma niepowtarzalny smak już sama w sobie, my jednak możemy dodatkowo jeszcze ją urozmaicić dodając pieczarki albo jajko w for

Hummus dla zdrowia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Hummus dla zdrowia

Wielu z nas przywiązuje uwagę do tego, aby spożywane na co dzień posiłki były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, a więc, aby zawierały potrzebne naszemu organizmowi substancje odżywcze. Z tego powodu, coraz popularniejszą pozycją w menu staje się humus. Rodowód humusu nie jest do końca znany.

Jak wykorzystać obierki ze szparagów?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak wykorzystać obierki ze szparagów?

Szparagi stanowią produkt wyjątkowo sezonowy, dostępny na rynku jedynie przez kilka tygodni na przełomie wiosny i lata. Gdy tylko pojawiają się w bazarkowym asortymencie od razu znajdują dziesiątki amatorów i pojawiają się na naszych stołach w wielu odsłonach. Nie należą przy tym do warzyw najtańs