Tatar z łososia
Słysząc tata na myśl przychodzi tylko mięso wołowe dokładnie zmielone i podane z surowym żółtkiem. Wiele osób nie tknie tatara. Są jednak inne jego odmiany.
Czy smaczniejsze? Nie wiem, ale z pewnością zdrowsze i wręcz idealne do urozmaicenia diety. Tatar z łososia z pewnością na stałe zagości w waszych jadłospisach. Jego przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut.
A zobaczycie – tatar z łososia to danie wręcz wykwintne! SKŁADNIKI: 150 gramów wędzonego łososia, pęczek szczypiorku, dwa ogórki konserwowe, 4 grzybki w zalewie, przyprawy. Łososia drobno siekamy. Podobnie szczypiorek.
Ogórki i grzybki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tatar można urozmaicić surowym żółtkiem, ale nie jest to warunek konieczny.
Danie jest smaczne bez niego. Podajemy w miseczce, możemy też udekorować go szczypiorkiem. Tatar dobrze smakuje z pieczywem czosnkowym.
Nadaje się do podania na kolację, lunch lub na rodzinne spotkanie czy imprezę w gronie przyjaciół. Urozmaicisz nim każdy stół.