Tajemnica ciasta kruchego
Wykonanie idealnego kruchego ciasta uchodzi za rzecz trudną, skomplikowaną i możliwą do zrobienia przez nasze babcie. Otóż, nic bardziej mylnego. Kruche ciasto potrzebuje po prostu odpowiednio wykonanych czynności, gdyż jest tym rodzajem ciasta, do którego wymieszanie składników w odpowiednich proporcjach to za mało.
Kluczem do sukcesu jest wyrabiania i mrożenie. Ciasta należy wyrabiać krótki, szybko i zdecydowania. Najlepiej nie przy użyciu rąk, lecz nożyków robota kuchennego.
Wtedy ciasto nie ma kontaktu z rękami, które wytwarzają ciepło i rozpuszczają tłuszcz, czego wcale nie chcemy. Jeśli nie posiadamy malaksera wyrabiajmy ciasto za pomocą ostrza szerokiego noża i bardzo krótko dłońmi. I to tylko do momentu aż zacznie sklejać wszystkie składniki.
Ciasto kruche nie jest jednolite, więc nie starajmy się doprowadzić do idealnego połączenia komponentów. Następnie, ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Nie wyciągajmy go przed upływem min.
30 minut, choć może to zająć nawet 2 godziny. Warto wiedzieć też, że ciasto kruche genialnie się mrozi i to właśnie z mrożonego wychodzi najpyszniejsza kruszonka.