Sukces kaw rozpuszczalnych

Sukces kaw rozpuszczalnych

Zupełnie oddzielną kategorią kawy, która odniosła wielki rynkowy sukces i zdobyła ogromną popularność wśród konsumentów, jest ta zaliczana do kategorii rozpuszczalnych. Wraz z rozwojem technologii pojawiły się bowiem możliwości takiego preparowania ziaren kawy, aby można było nadać jej postać granulatu rozpuszczalnego w wodzie.

Jeśli fabryka działa uczciwie i nie stosuje wypełniaczy, to taki granulat może się składać w stu procentach z kawy. Generalnie im rozpuszczalne kawy tańsze, tym większe jest prawdopodobieństwo, że na etapie produkcji „wzbogacono” je o pewne dodatki.

Uznanie jakim cieszą się rozpuszczalne kawy wpisuje się w aktualne trendy rynkowe. Ludzie bowiem coraz chętniej spożywają produkty, które można przyrządzić szybko i bez problemu.

Niemało jest również osób, które bardzo nie lubią fusów z kawy, czyli tego, co zostanie z naparu uzyskanego z ziaren mielonych. W przypadku rozpuszczalnych ten problem nie istnieje, ponieważ granulat w całości zostaje rozrobiony w wodzie i na dnie kubka czy szklanki nie zostaje nawet osad.

Poza rozpuszczalną kawą dostępne są również rozpuszczalne herbaty w granulatach – w ich przypadku mamy do czynienia z szerokim przeglądem wypełniaczy fabrycznych, a samej herbaty jest w niej niewiele. Często można również spotkać rozpuszczalne kawy, gdzie oprócz liofilizowanych ziaren kawowca pojawiają się również naturalne dodatki zbożowe – jak prażony jęczmień czy cykoria.

Mieszanki kaw klasycznych i zbożowych są z reguły odpowiednio opisane, więc czytając napisy na opakowaniu nie powinniśmy mieć problemu z wyborem.