Sposób serwowania
Bariści zajmują się wszystkim, co związane z kawą. Nie skupiają się wyłącznie na jej przygotowaniu zgodnie z zasadami sztuki. Mają również wiele do powiedzenia w materii właściwego przechowywania oraz serwowania kawy. Jeśli trzymamy w domu dobrą kawę i zależy nam na tym, by jak najdłużej zachowała swoje cenne walory smakowe i aromatyczne, musimy trzymać ją w solidnym opakowaniu.
Najlepszy będzie szczelnie zamykany słoik. Można kupić takowe w sklepach z AGD, a także zachować do ponownego użycia słoiki od kawy kupionej wcześniej. Grunt, aby naczynie było szczelne, dzięki czemu ziarna nie zwietrzeją i nie nasiąkną wilgocią. Gdy zechcemy tę kawę podać, również istotne jest przestrzeganie pewnych zasad.
W zależności od tego jaki rodzaj kawy przygotowaliśmy, powinniśmy dysponować odpowiednimi naczyniami. Klasyczne, mocne espresso serwuje się w niewielkich filiżankach, najlepiej wykonanych z tworzywa ceramicznego. Bariści cenią najwyżej porcelanę, jednak nie jest ona konieczna, aby kawa smakowała doskonale. W przypadku innych rodzajów kawy także obowiązują pewne zwyczaje i zasady.
Cappuccino na przykład podaje się również w ceramicznych filiżankach, jednak nieco większych. Chodzi także o to, aby na większej tafli właściwie wyeksponować piankę. Takie kawowe wariacje jak na przykład cenione latte macchiato serwuje się z kolei w wysokich szklankach z białego szkła, tak aby wyraźnie było widać warstwy kawy oraz mleka. W czasie szkoleń baristycznych dowiemy się, jak uzyskać odpowiednie efekty.