Sposób na zdrowe lody domowe
Gdy przychodzi lato nie tylko dzieci, ale i dorośli marzymy czasem o pysznej, zimnej i słodkiej przekąsce jaką są właśnie lody. Jeśli jednak nie chcemy sięgać po sklepowe wyroby możemy pokusić się o zaspokojenie zachcianek w sposób dużo bardziej zdrowy i na pewno bardziej świadomy.
Typowo letnie menu deserowe to przede wszystkim sorbety, koktajle owocowe oraz lody na bazie owoców, jogurtów oraz śmietany. Na szczęście w przypadku wyżej wymienionych nie trudno wcale o domowe odpowiedniki pozbawione jakichkolwiek konserwantów, ulepszaczy oraz nadmiaru cukru.
Doskonałym przykładem takiego domowego wyrobu są lody z kaszy jaglanej. Brzmi to dość intrygująco, ale jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu oraz doskonale smakuje.
Głównym składnikiem takich lodów jest wcześniej ugotowana i ostudzona kasza jaglana. Do tego dochodzi banan, garść sezonowych owoców oraz odpowiednia do konsystencji ilość mleka roślinnego lub jogurtu naturalnego.
Dzięki bananowi całość jest już dość słodka, ale zawsze można użyć jeszcze miodu czy stewii. Wszystko należy zblendować i włożyć do foremek do lodów.
Tak przygotowany deser potrzebuje około godziny w zamrażarce i jest gotowy do spożycia.