Schab pieczony ze śliwką
Składniki niezbędne do przygotowania potrawy: kawałek schabu w jednym kawałku bez kości o wadze około 1 kg, 200 dkg suszonych śliwek bez pestek, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz, tymianek, rozmaryn i majeranek, 3 ząbki czosnku, łyżka musztardy. Przygotowanie potrawy: Krok 1: Mięso dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikami papierowymi. Krok 2: Długim i ostrym nożem robimy od góry schabu kilka dość głębokich nacięć, tworząc w ten sposób kieszonki, w które będziemy następnie upychać śliwki.
Nacięć powinno być stosunkowo dużo, tak, by w każdym upieczonym plastrze schabu było 1 – 2 śliwek. Krok 3: Owoce upychamy w kieszonkach schabu w ten sposób, by całe mięso było nimi mocno upakowane. Krok 4: Przygotowujemy marynatę – mieszamy olej, ocet balsamiczny, zioła, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przygotowaną marynatą nacieramy starannie mięso, a następnie zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Krok 5: Schab wyciągamy z lodówki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 0C i pieczemy przez około 60 – 70 minut.
Schab można piec w folii, a na ostatnie 20 minut odsłonić go od góry tak, by się ładnie zrumienił. Uwaga: Należy zawsze przed zakończeniem pieczenia nakłuć schab patyczkiem do szaszłyków i sprawdzić czy jest w środku dobrze upieczony oraz czy jest miękki. Jeśli mięso będzie nadal twarde należy wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut pilnując jednocześnie, by schab się nie przypalił.