Sałatka z kurczakiem
Sałatki są powszechnie lubiane. Oprócz walorów smakowych, nie można odmówić im tego, że są zdrowe. Jedzone często pozwalają przyswoić wiele witamin. Sałatki, aby były bardziej treściwe, a tym samym sycące warto wzbogacić mięsem, na przykład chudym kurczakiem. SKŁADNIKI: mix sałat (lodowa, roszponka, cykoria) 500 g, pomidory koktajlowe 100 g, pierś z kurczaka 150 g, dwie kromki chleba, papryka żółta, przyprawa do kurczaka, oliwa. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, następnie przyprawiamy i smażymy bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej.
Po zdjęciu mięsa, na patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kostkę kromki chleba i smażymy na rumiano. Do miski wsypujemy mix sałat, mieszamy z przekrojonymi na pół pomidorkami i pokrojoną w słupki papryką. Całość posypujemy grzankami. I skrapiamy oliwą z oliwek, ewentualnie doprawiamy ziołami. Na górze układamy pokrojoną w paski grillowaną pierś z kurczaka. Sałatkę z kurczakiem podajemy jako samodzielne danie.
Do popicia najlepiej sprawdza się woda niegazowana.