Rzemieślnicze podejście do kawy

Rzemieślnicze podejście do kawy
tłumaczenia Fiński

Rynek wielu produktów spożywczych ulega w ostatnich latach dynamicznym przemianom. Pojawia się pewna specyficzna tendencja, która zatacza coraz szersze kręgi i dotyczy wielu kategorii towarów przeznaczonych do spożycia. Z roku na rok wzrasta sprzedaż doskonałej jakości rzemieślniczego piwa, co skłania do zmiany swojej polityki produktowej nawet wielkie koncerny. Coraz więcej klientów chce jeść smaczne wędliny przyrządzone tradycyjnie, to samo dotyczy serów, soków owocowych czy różnego rodzaju przetworów. Odwracamy się od masówki i tandety, wybierając to, co najlepsze. Kawa nie jest wolna od tego trendu, co doskonale widać szczególnie w większych miastach. Szybko przybywa tam specjalistycznych sklepów z kawą, które zazwyczaj oferują również doskonałą herbatę.

Mamy tam szansę nabyć znakomite ziarna z różnych stron świata i tym samym stworzyć sobie namiastkę klasowej kawiarni we własnych czterech ścianach. Przybywa również doskonałych lokali serwujących wyborną kawę. W barach kawowych spotkamy świetnych baristów, którzy nierzadko uczyli się fachu od najlepszych na świecie. Oni nie ograniczają się tylko do „robienia kawy” ludziom. Pokazują, że można z tej czynności uczynić prawdziwą sztukę, a jako konsumenci mamy wspaniałą okazję skosztować fantastycznego napoju, który może urzekać złożonością smaku i aromatu. Pić możemy nie tylko espresso czy napar zaparzany po turecku. Istnieje cała masa pośrednich rozwiązań, w tym łagodnych frappe, latte czy cappuccino.

Bardzo fajną opcją na upalne dni jest kawa mrożona, która doskonale łączy pobudzające walory kofeiny z chłodnym orzeźwieniem.