Polskie hity kulinarne
Znajomość rodzimej kuchni przydaje się szczególnie, gdy mamy w planach np. przyjęcie gości w starszym wieku lub po prostu o konserwatywnych gustach.
Dania kuchni staropolskiej wcale nie muszą być jednak skomplikowane i wymagające wielkiego nakładu pracy. Co należy do grupy polskich bestsellerów kulinarnych? Wielu wymieni tatar, zupę grzybową, pierogi czy pieczoną kaczkę.
Te i inne to prawdziwa gratka nie tylko dla cudzoziemców spragnionych polskich specjałów, ale także ze względu na nie tak wielką popularność w polskich domach, dla rodzimych mieszkańców. Do polskich specjałów należą także pieczona golonka, żurek na zakwasie czy nieśmiertelny schabowy z mizerią oraz szarlotka.
W celu zachowania staropolskiego smaku potraw mistrzowie kuchni najlepszych restauracji polecają używać tylko najwyższej jakości półproduktów, które nie zawierają żadnych konserwantów, substancji chemicznych czy gorszych jakościowo zamienników. Wszelkie pieczone przysmaki muszą być wykonane samodzielnie.
Dotyczy to zarówno ciast, jak i chlebów. W przypadku chęci podania serów, wędlin czy pasztetów najlepiej sprowadzić je od pobliskich, lokalnych producentów.
Główne danie poprzedzone takimi specjałami będzie smakowało jeszcze bardziej tradycyjnie.