Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska jest idealnym pomysłem zarówno na obiad oraz jako potrawa serwowana w postaci zimnej płyty, gdzie pieczeń zostaje pokrojona na cienkie plastry. Pieczeń rzymska ma niepowtarzalny smak już sama w sobie, my jednak możemy dodatkowo jeszcze ją urozmaicić dodając pieczarki albo jajko w formie nadzienia lub stworzyć farsz z połączenia kilku składników. Pieczeń rzymska to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki niezbędne do przygotowania pieczeni rzymskiej: około 600 dkg mięsa wołowo – wieprzowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, majeranek, szczypiorek, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 8 łyżek bułki tartej, jajko, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie potrawy: Krok 1: Łączymy razem posiekana drobno cebulę i czosnek, mięso mielone, jajko, oraz przyprawy. Wszytko razem mieszamy, aby składniki ładnie się połączyły. Przygotowujemy farsz, ewentualnie jeśli zamierzamy włożyć do mięsa pieczarki – obieramy je, a jeśli jajko – gotujemy i obieramy ze skorupki. Krok 2: Formę posypujemy bułką tartą, wykładamy połowę mięsa z połączonymi składnikami, a następnie w środku równo rozprowadzamy farsz/wykładamy pieczarki lub jajko.

Krok 3:Wykładamy resztę mięsa i formujemy ładny prostokąt. Górę można ozdobić finezyjnym wzorem z papryki słodkiej lub pieczarkami. Krok 4: Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 0C przez około godzinę. Na koniec cienkim patyczkiem sprawdzamy, czy mięso w środku jest dobrze upieczone.

Krok 5: Gotowe mięso dobrze jest podawać z ciemnym sosem. Uwaga: Forma lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso powinny być natłuszczone.