Owoce morza – porady
Na polskim rynku nie jest już specjalnie trudno o owoce morze. Najczęściej spotykamy krewetki, małże oraz paluszki krabowy w wielu różnych formach.
Jak się do nich zabrać? Owoce morza najczęściej znajdziemy w postaci zamrożonej lub konserwowej. W pierwszym przypadku musimy upewnić się czy zamrożony produkt jest już w jakiś sposób obrobiony czy został zamrożony surowy.
Ważne jest też żeby mrożonych owoców moża ponownie nie zamrażać – podobnie jak z mięsem – jeśli dopuścimy do ich rozmrożenia musimy je zjeść. Rozmrażać należy je z kolei powoli, nie przyspieszając procesu.
W ten sposób zachowamy wszystkie walory mięsa, zarówno smakowe, jak i odżywcze. Pamiętajmy też, że zakonserwowane natomiast mięczaki i skorupiaki są już ugotowane.
Stanowią więc dobry dodatek do dań, które nie wymagają obróbki termicznej. Do potraw gotowanych natomiast lepiej jest dodawać owoce morza w sosie własnym.
Z kolei te sprzedawane w zalewie własnej musimy przed jedzeniem dokładnie opłukać. Podając owoce morza gościom warto jest zaznaczyć czym są oraz w jaki sposób się je spożywa.
Nie należą one bowiem do naszej kultury kulinarnej i nie wszystkim smakują.
specjalistyczny fornir z modyfikacjami fornir modyfikowany modyfikowany fornir specjalistyczny