Jedz jajka na zdrowie
Jajka uznawane są winowajcę złego cholesterolu, przez co coraz częściej z nich rezygnujemy. A to błąd! Jajka są bowiem niezastąpionym źródłem pełnowartościowego białka bogatego we wszystkie aminokwasy, które są niezbędny naszemu organizmowi. Dodatkowo jajka zawierają wiele witamin w tym A, B2, B12, D, E oraz K, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor oraz magnez.
Jajka są bombą witaminowo – białkową, którą warto gościć na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Zdecydowanie najzdrowszą formą są jajka gotowane, mniej zdrowe są te smażone. Jednak przygotowane na oliwie z oliwek mogą być czasami doskonałą odmianą.
Warto także dodawać jajka do sałatek – wzbogacą one smak warzyw i wpłyną na ich atrakcyjność. Nie należy rezygnować z jajek obawiając się o swój cholesterol. Jedząc jajka z umiarem nie jesteśmy narażeni na negatywny wpływ tych produktów.
Jedząc jajka w odpowiedniej ilości możemy mieć pewność, że wpłyną one pozytywnie na układ nerwowy, kostny, a także odporność organizmu. Dodatkowo jajka wpływają korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. A zawarta w nich luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.
Warto więc jeść jajka zarówno dla zdrowia jak i urody.
Kroma z Nowego Tomyśla http://kroma.com.pl/ wykorzystuje obróbkę CNC produkując deski do krojenia i krzesła drewniane