Jak wykorzystać obierki ze szparagów?
Szparagi stanowią produkt wyjątkowo sezonowy, dostępny na rynku jedynie przez kilka tygodni na przełomie wiosny i lata. Gdy tylko pojawiają się w bazarkowym asortymencie od razu znajdują dziesiątki amatorów i pojawiają się na naszych stołach w wielu odsłonach.
Nie należą przy tym do warzyw najtańszych, więc tym bardziej warto jest postarać się o wykorzystanie ich w całości. Gdy kupujemy białą odmianą szparagów liczyć musimy się jednak z tym, że spora część warzywa pozostanie niespożyta.
Chodzi tu oczywiście o obierki i końcówki, które w białych szparagach są wyjątkowo twarde. Jednak ich gotowanie wraz z resztą warzywa spowoduje rozgotowanie części bardziej miękkich.
Czy istnieje zatem sposób na ograniczenie marnotrawienia tych części? Otóż, oderwane końcówki wraz z obierkami zgromadzić należy w jednym pojemniku i przechowywać oczywiście w lodówce. Następnie uzbieraną z kilku pęczków ilość gotujemy w wodzie pozostałej po gotowaniu ostatniego pęczka przez minimum 30 minut.
Tak powstała papka stanowi doskonałą bazę do zup oraz sosów na bazie szparagów. Można ją oczywiście przechowywać w lodówce oraz mrozić.
W ten sposób nawet w środku zimy będziemy mieć możliwość przypomnienia sobie smaku wiosennych pyszności.