Grillowanie bezdymne
Wszyscy chętnie witamy ciepłe miesiące, które umożliwiają nam organizację oraz uczestnictwo w grillowych imprezach na świeżym powietrzu w doborowym towarzystwie najbliższych oraz znajomych. Kwintesencja relaksu.
Grill to także świetny sposób na przygotowanie pysznych potraw w krótkim czasie. Problem pojawia się jednak, gdy kulinarnemu szaleństwu towarzyszy nieładny zapach dymu.
Taki efekt uboczny to sprawa opalania grilla węglem drzewnym, który też nie jest najłatwiejszym materiałem do rozpałki. Dodatkowo, spalanie tłuszczu na klasycznym węglowym grillu generuje substancje szkodliwe dla naszych organizmów.
Doskonałą alternatywą okazać się może jednak grill gazowy. Zapewnia wygodę, pozwala zaoszczędzić czas i nie wymaga nieustannej kontroli stopnia upieczenia mięsa, a skorzystać z niego możemy w każdej chwili.
Osoba obsługująca takie urządzenie sama określa temperaturę pieczenia, a utrzymanie go w czystości jest nieporównywalnie łatwiejsze niż w przypadku grilla na węgiel. Techniczną ciekawostką jest fakt, że w grillu gazowym tłuszcz nie ulega spalaniu, dzięki czemu musimy się już martwić ani szkodliwymi dla zdrowia czynnikami, ani z nieprzyjemnym zapachem dymu.