Dynia – zupa krem
Dynia, warzywo wciąż u nas niedoceniane, może przybierać w kuchni wiele postaci i smakować na wiele bardzo różnych sposobów. Warzywo nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Bardzo smaczne są zarówno jego ziarna, które mają działanie oczyszczające i działają przeciw pasożytniczo, jak i miąższ przyrządzany na różne sposoby.
W tym wpisie podajemy przepis na zupę krem z dyni. Składniki: dynia średniej wielkości serek topiony śmietankowy – 2 szt, śmietana, groszek ptysiowy, sól i pieprz do smaku, 5 – 6 średniej wielkości ziemniaków, łyżka masła, bulion warzywny. Przygotowanie: Krok 1: Zeszklij posiekaną cebulę na łyżce masła.
Krok 2: Obierz ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Krok 3: Obierz dynię i wydrąż z niej nasiona, pozostawiając sam miąższ. Krok 4: Przygotowany wcześniej miąższ z dyni gotujemy wraz z ziemniakami oraz zeszkloną cebulą w bulionie do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Doprawiamy solą i pieprzem. Krok 5: Do gotującej się zupy dokładamy dwa delikatnie rozdrobnione serki topione. Krok 6: Do przygotowanej zupy dodajemy odrobinę śmietany na talerzach.
Podajemy z groszkiem ptysiowym.