Czy grillowanie jest zdrowe?
Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, powinieneś zwracać pilną uwagę na to, co ląduje na twoim talerzu. Jednak wybór odpowiednich składników to nie wszystko.
Ogromne znaczenie ma również to, jak zostają przyrządzone spożywane przez ciebie potrawy. Jednym ze sposobów ich przygotowywania jest grillowanie, które często wzbudza wiele wątpliwości.
Przyrządzanie potraw na grillu bez wątpienia ma jedną, najważniejszą zaletę – wytapianie się tłuszczu. Zawartość tego składnika podczas smażenia na grillu może zmniejszyć się o około 20%! Jednocześnie jednak należy pamiętać, że najbezpieczniejszym sposobem grillowania jest użycie specjalnych tacek.
W innym przypadku tłuszcz, kapiący na rozżarzony węgiel, sprzyja wytwarzaniu się rakotwórczych substancji. Warto pamiętać również, że ludzki organizm przypalone potrawy przyjmuje znacznie mniej przychylnie.
Ogromne znaczenie dla naszego zdrowia ma również to, z czym łączymy potrawy z grilla. Sięgając po chrupiące mięsko, nie należy zapominać również o warzywnym dodatku.
Wystarczy prosta sałatka, na przykład z pomidorów, by w znacznym stopniu zneutralizować negatywne skutki, jakie może mieć dla naszego organizmu zjedzenie dużej porcji ciężkostrawnego mięsa.