Chipsy warzywne
Jednym z grzechów głównych zdrowego odżywiania jest z pewnością podjadanie. Rzeczą, po którą najczęściej sięgamy są słodkości albo chipsy. Czasem pokusa jest tak silna, że nie dajemy rady się powstrzymać. W takich chwilach warto coś zjeść, ale. ale może przygotować lepiej zdrową wersję popularnych chipsów? Najlepiej z dipem! Przygotowanie ich najmie Ci kilka minut, a korzyści z tego będzie kilka – najesz się, będzie smacznie, dostarczysz do organizmu witamin i błonnika.
SKŁADNIKI: ogórek, marchewka, seler naciowy, papryka 3 kolory, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól i pieprz. Ogórka obieramy i kroimy w ok. 10 cm słupki, podobnie marchewkę i seler naciowy. Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i także kroimy w wąskie paski. Warzywa układamy w szklance, tak jak postępuje się z paluszkami na imprezie.
Smaczny gotowy dip ze sklepu możemy zastąpić właśnym. Jogurt naturalny lub grecki mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy. Dla smaku można posypać go także koperkiem. Warzywa maczamy w sosie i zajadamy. To naprawdę uzależnia.
Podjadanie między posiłkami nie jest wskazane, ale jeśli już musimy to robić, zadbajmy, aby były to zdrowe przekąski. Porcje warzyw i owoców nie zawsze są dobrze komponowane i zjadane w odpowiedniej ilości – dlatego przekąska warzywna jak najbardziej wzbogaci nasze dzienne menu i dostarczy błonnika wspomagającego przemianę materii.