Anyż – z czym to się je?
Anyż nie jest szczególnie znaną przyprawą w polskiej kuchni. Pochodzi z Afryki i do naszego kraju trafił za sprawą anyżkowych cukierków, którymi zajadano się jeszcze przed II wojną światową.
A trzeba przyznać, że jest dość nietypową rośliną zarówno w budowie, jak i w smaku, choć pochodzi z tej samej rodziny co np. marchew.
Anyż, oprócz silnych, korzennych właściwości smakowych, z których jest znany posiada także właściwości lecznicze układu moczowego, a napar z niego łagodzi stany zapalne i niweluje kaszel. Anyż jest bardzo wszechstronny.
Można go dodawać zarówno do pieczonych mięs, jak i warzyw, ale doskonale pasuje też do deserów, ciasteczek i różnego rodzaju naparów, herbat, kompotów czy kawy. Wciąż jeszcze produkuje się też na jego bazie bardzo charakterystycznie smakujący alkohol.
Świetnie dogaduje się z goździkami, imbirem oraz cynamonem. Te trzy składniki dodane np.
do rozgrzewającej herbaty to prawdziwa bomba witaminowa, która może szybko i skutecznie postawić na nogi w zimowe miesiące.